Mame

Ta posebna veza-dojenje

Dojenje je zaista predivan osećaj za svaku mamu. To je posebna vrsta bliskosti, povezanosti mame i bebe nakon rođenja. Nemaju sve žene tu privilegiju da doje, ali mislim da nijedna žena ne treba olako da odustane, mora biti uporna.

Ja sam se plašila da ću imati velikih problema sa dojenjem, jer sam imala ravne bradavice, tako mi je doktor rekao i savetovao da u trudnoći blago izvlačim i masiram bradavice nakon tuširanja. Poslušala sam ga i mazala sam i AD kapi, ali sam bila sumnjičava jer nisam primećivala neki efekat. A onda, stiže David, dovode ga na prvi podoj, on uspeva da uhvati bradavicu i mleko kreće. Ja presrećna… Medjutim, jedna sestra me je obeshrabrila i rekla da će se mučiti i da neće moći tako da sisa i da je najbolje da kupim silikonske bradavice. Ubrzo mi ih muž donosi, i beba sisa, ali dosta bljucka. Ja, neiskusna, nemam pojma zbog čega. Dolazi doktorka, pregleda bebe i pita me:,,Šta će ti to? „. Ona me je ohrabrila i rekla da nema potrebe za silikonskim bradavicama i da su moje iako ravne ipak mekane i elastične i da će beba uspeti lepo da sisa,ovako guta vazduh i zato toliko bljucka. Bože, hvala joj... Moj snalažljivko uspeva i bez njih i ponosna sam na njega.

A onda kreću druge brige… Šta sa previše mleka? Izmlazati se? Kako?

Imala sam puno mleka, bojala sam se da ne dobijem mastitis. Sestre pregledaju grudi i kažu da nisu upaljene, ali jesu pune, moraš da se izmlazaš. Ali, kako? Niko nije voljan da ti objasni, a ti ne znaš. Mučila sam se, preznojavala, pokušavala, kupila pumpicu koja mi nije bila od neke koristi, nije mi odgovarala. Trudila sam se da naučim ručno izmlazanje, nisam pila puno tečnosti tih dana, samo da ne dobijem upalu i nisam. Beban je lepo sisao, imala sam male ragade koje sam rešila stavljanjem lanolin kompresa. Uspela sam vremenom i da uhvatim tehniku za izmlazanje. Kada sam došla kući odmah sam previla kupus na grudi koji je FENOMENALAN protiv upale, izmlazala sam se tek toliko da osetim olakšanje u grudima, nikada do kraja kao što mnogi predlažu.Mleka je bilo za dve bebe, ne znam da li je uticalo ali pila sam Humanin čaj za dojilje i sama kuvala kamilicu, kim i anis. Tada smo počeli da uživamo u dojenju… Neprocenjiv osećaj… Ta bliskost, ta ljubav,to uživanje nema cenu. Dojenje je bilo naš ritual, vreme samo za nas. Nešto najdivnije mi je bilo da ga gledam kako sisa, pipka me prstićima i gleda onim nevinim, slatkim okicama, samo što ne kaže:,, Mama, ovo je tako super, hvala ti“.Još lepše mi je bilo da ga gledam kako se uspavljuje ne ispuštajući svoj izvor hrane.

Još jedna velika prednost dojenja je što vam je hrana uvek spremna i dostupna, nema pripravljanja formule, grejanja mleka, gde god da ste hrana je tu.

Davida sam dojila 14 meseci i nisam imala problema sa odvikavanjem, ukidala sam postepeno jedan po jedan podoj, poslednji smo izbacili onaj pred zoru. Na moje iznenađenje David je to baš lepo prihvatio, uopšte nije tražio siku, prihvatio je kravlje mleko i eto, gotovo. To je moje iskustvo sa dojenjem i moj savet je NE ODUSTAJTE!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s