Porođaj

Priča mama Vere 😊

Imala sam urednu trudnoću, a porodila sam se 7 dana posle termina.
Oko 1h posle ponoci mi je pukao vodenjak, istuširala sam se i polako bez panike krenula u bolnicu.
Primili su me u porodilište i pregledali, otvorena dva prsta, nemam bolove, plodova voda zamućena…

Usledile su pripreme za porođaj, merenje, klizma…Rekli su mi da što više šetam, nisam imala kontrakcije…

Ujutru su mi uključili infuziju i indukciju, bolovi su bili sve jači, kontrakcije sve češće, ali ništa, nisam se otvarala, beba je bila visoko u karlici… Moja doktorka taj dan nije radila, pa me je preuzeo dežurni lekar… Namučila sam se tako na porođajnom stolu skoro deset sati, nisam više imala snage…

Doktor me ponovo pregleda, i dalje sam otvorena samo dva prsta, beba se ne spušta… Kaže sestri da pripreme sve što treba i da me prebace u drugu salu.

Hitan carski rez

Niko me nije pitao da koju ću anesteziju, secam se da su me priključili na aparate i anesteziolog mi stavio maskicu na usta.

Sledeće cega se secam je suprug koga vidim kao kroz maglu, dok me teraju iz sale do šok sobe…

Bebu nisam videla, i zbog toga mi je bas žao, jer sam maštala o tom prvom kontaktu, o onom trenutku kada se porodiš pa ti bebu stave na grudi.

U šok sobi sestra mi nije dozvolila da spavam pričale smo i redovno mi je menjala uloške (binde ili lako se već zovu)… Rekla mi je pa posle 12h od porodjaja moram da pokušam da ustanem, malo da prošetam, jer ako to uspem u toku dana će me prebaciti u normalnu sobu.
Nisam mogla da se pomerim, sve me je bolelo, usta su mi se sušila i nekad i nekad bi se nakašljala, a bolovi po dnu stomaka su bili bas jaki…. Preko noći nisam mogla da spavam, razmišljala sam o mojoj maloj mrvici.

Ujutru sam uz pomoć sestre ustala, prošetala do lavaboa, umila se i odmah požurila da se vratim u krevet jer mi se vrtelo u glavi.

To prepodne jedna sestra mi je donela Vuka i prinela da ga pomazim (bila mi je prikljucena infuzija), nije se zadržala ni 5 min, odmah ga je odnela.
Prebacili su me u sobu i rekli da naredna 24h neće donositi bebu, a za to vreme da što više ustajem i šetam kako bi bila spremna kada beba dođr. Uz jake bolove sam ustajala, šetala i ponovo se vraćala u krevet.

U međuvremenu cimerki su doneli bebu, a moju bebu nikako da donesu…
Posle izvesnog vremena ulazi nepoznata doktorka, kaze da je pedijatar i da je moja beba dobila infekciju, da joj je uvećan CRP i da mora da bude na neonatologiji i da to može da traje narednih 7 dana pošto je na antibioticima. Ostala sam šokirana time što je doktorka rekla. Nisam imala volje ni za sta… Uvukla sam se u krevet, nisam ustajala skoro dan, posle toga sam jedva
ustala. Malo malo pa bih počela da plačem. Povremeno su me puštali da odem do inkubatora, i da vidim Vuka…. Pri prvom našem susretu sam osetila da mi je mleko krenulo, bila sam presrećna.
Doktorka je rekla da se izmlazam ali mi nije dozvolila tim mlekom da dohranjujem Vuka, zbog nesterilnih uslova.

Kada se Vukovo stanje vratilo u normalu, doneli su ga kod mene u sobu, i tu počinje naš avantura. 😊

Vera Novaković

Mama Vera I Vuk na Instagramu:

@mama_i_vuk

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s