Deca

Ljubav ili nadmetanje između brata i sestre? | Love or competition between brother and sister?

Ja imam rođenog brata a takođe imam i sina i ćerku. Često se, gledajući njih, pitam da li smo i moj brat i ja bili kao oni?!

U nečemu i jesmo….

Posmatram ih često i u nekim trenucima vidim toliku ljubav između njih dvoje i međusobnu pažnju i privrženost, a ponekad se svađaju i čikaju kao da nisu rođeni.


I have a brother and I also have a son and a daughter.  Often, looking at them, I wonder if my brother and I were like them ?!

We are in something ….

I watch them often and at some moments I see so much love between the two of them and mutual attention and affection, and sometimes they quarrel and chirp as if they weren’t born.

Da li mi kao roditelji možemo da utičemo na to kako će se oni ponašati jedan prema drugome? Mislim da da, ali da opet i oni sami razvijaju taj osećaj za brata ili sestru…

Mislim da je i doza ljubomore, koje se nekad vidi kod njih, sasvim u redu. Sve dok to ne prelazi neke granice normale.

Možda je i razlika u godinama presudna za to? Možda!

Na primer kada neko nešto polomi ili žele nešto da im se kupi onda su tako složni u ubeđivanju mame i tate. Ili kada treba nešto da im se pomogne, ili ako je jednom dosadno drugi ga poziva na zajedničko igranje…


Can we as parents influence how they will treat each other?  I think so, but again, they themselves develop that feeling for a brother or sister …

I think the dose of jealousy that is sometimes seen in them is just fine.  As long as it does not exceed some limits of normal.

Maybe the age difference is also crucial for that?  Maybe!

For example, when someone breaks something or they want something to be bought for them, then they are so united in convincing mom and dad.  Or when they need something to help them, or if one day he is bored, the other invites him to play together …

Ali kada je u pitanju maženje sa mamom i tatom e tu se javlja mala ljubomora. Zašto se mama mazi prvo sa njim a ne sa njom i obrnuto? Ili kada jednom dođu drugari ili drugarice onda se naprosto zaboravi na brata ili sestru.

Da, ipak je potrebno puno pričati sa decom i objašnjavati im da veću podršku od brata ili sestre ne moze imati. Niko im nikad neće pomoći ili biti tu za šta kod kao jedan drugome. Da je veza između njih dvoje, troje jača nego bilo šta.

A kada to shvate onda mi, roditelji, znamo da smo uspeli u našoj najvećoj misiji. Jer ako su dobri jedan prema drugome, ako poštuju jedan drugoga onda će se i prema ostalima tako ponašati.But when it comes to cuddling with mom and dad, there is a little jealousy.  Why does mom cuddle with him first and not with her and vice versa?  Or once your friends come, then you just forget about your brother or sister.

Yes, it is still necessary to talk a lot with the children and explain to them that they cannot have more support than a brother or sister.  No one will ever help them or be there for anything like each other.  That the bond between the two of them is stronger than anything.

And when you understand that, then we, the parents, know that we have succeeded in our greatest mission.  Because if they are kind to each other, if they respect each other then they will treat others the same way.

Jedno mišljenje na „Ljubav ili nadmetanje između brata i sestre? | Love or competition between brother and sister?

  1. Imati brata ili sestru, ili kao što je kod mene slučaj i brata i sestru je nešto najlepše na svetu. Ali to shvatiš tek kad odrasteš.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s