Slobodne teme

Bušenje ušiju | Ear piercing

Hmmm…. Evo još jedne teme koja uvek izaziva debatu među majkama…

Kada sam ostala trudna drugi put, prosto sam znala, osećala da je devojčica i kad god sam razmišljala o njoj zamišljala sam je u etapama kako će izgledati i kakva će postati, da li će biti ponosna na nas, šta će raditi…

Ja, lično, obožavam minđuše, ali skromne. Nekako nikada nisam nosila one ogromne alke. Normalno, sve je stvar ukusa i svako nosi šta voli. Meni jednostavno ne „stoje“.

Počeću priču sa mojim ličnim iskustvom. Meni su moji bušili uši kada sam bila beba i, logično, ne sećam se toga i ne znam taj bol (ako ga uopšte i ima). E, sad, kada sam bila 6. ili 7. razred poželela sam da probušim još jednom uši ( to je tada bilo jakoooo popularno) . Problem je bio moj tata koji je bio veliki protivnik toga i uvek mi je govorio da sam prelepa i sa te dve što imam. Ja sam bila uporna i posle par meseci uspem da ga ubedim. Tačnije, to se desilo na vašaru.

Vraćali smo se sa vašara i baš smo prolazili pored jedne zlatare. Ja prokukala da bušim još jednom uši i tata pristane.

Jao ja srećna, vrištala bih od sreće. Odvede on mene u zlataru tamo taman jedna devojčica (moja tadašnja procena je bila da ima 11 god.) buši uši. Kaže tata „Sedi i gledaj“.

Ljudi moji, pa ja kad sam prvo videla onaj „pištolj“ za bušenje pa još kada sam čula ono „ČVAK“ kada probuši uvo, momentalno sam izletela iz zlatare i prosto mi je bilo krivo što sam toliko kukala da bušim uši još jednom.

Tata, normalno srećan, ja i dan danas sa po jednom rupom.

E, kada se rodila Anđela znala sam da ću joj bušiti uši dok je još beba. Tako je i bilo. Ona je za 8. Mart dobila minđuše, tada je imala skoro 6 meseci.

Kada se rodila Andrea i kada sam rekla da ću joj bušiti uši uskoro Anđela me pitala kako to da se ona toga ne seća i kada sam njoj bušila. Ja sam joj ispričala moje iskustvo i sve o tome kada smo nju vodili i zašto smo joj bušili dok je bila mala i zašto se ona toga ne seća. Zahvaljivala mi se narednih mesec dana što smo je vodili dok je bila mala i što se toga ne seća. I njena rečenica, zbog koje mi je bilo drago što smo je vodili dok je bila beba je “ Hvala ti mama jer ja sad ne bih smela da idem da mi buše uši“.

Andreu smo vodili 31. Januara da joj buše uši, imala je tada skoro 7 meseci. Jao ona ima tako malu ušnu školjku da je čovek iz zlatare jedva uspeo da joj probuši, a kada je probušio video je da nisu u istoj ravni pa je na jednom probušio opet.

Plakala jeste, ali sad ih ne dira.

Moje iskustvo je da je dobro što sam odlučila da im bušim dok su tako male, možda sam pogrešila, možda ne. Znaću to tek kad porastu velike.

Znam dosta mame koje ne buše dok deca ne izraze zelju za tim, i to mi je OK. Sve je stvar ukusa, kao što sam i rekla na početku.

Kakvo VI, mame, iskustva imate i kakvo je VAŠE mišljenje po pitanju ove teme???

Takođe, sam skoro pročitala da ima zemlje gde bebama čim se rode buše uši. Kakvo mišljenje imate o tome i kada mislite da je idealno vreme za to?


We took Andre to pierce her ears on January 31, she was almost 7 months old at the time. Alas, she has such a small ear shell that the man from the jewelry store barely managed to pierce her, and when he pierced, he saw that they were not in the same plane, so he pierced again on one.

She did cry, but now she doesn’t touch them.

My experience is that it’s good that I decided to drill them while they were so small, maybe I was wrong, maybe not. I only know that when the big ones grow up.

I know a lot of moms who don’t drill until the kids express a desire for it, and that’s OK with me. It’s all a matter of taste, as I said at the beginning.

What experiences do you, moms, have and what is your opinion on this topic ???

Also, I almost read that there are countries where babies have their ears pierced as soon as they are born. What do you think about it and when do you think is the ideal time for it?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s